Propady vytvořily nové příležitosti (Týden 2)

Rok 2018 byl pro investory velice těžkým obdobím, v němž většina známých aktiv vykázala po několika letech ztráty. Na počátku nového roku je níže velká většina akciových indexů, několik procent ztratily na svých hodnotách také dluhopisy a příliš se nedařilo ani komoditám jako celku. O krveprolití, kterým si prošly digitální měny, nemá smysl snad ani hovořit.

Akcie

Celosvětový akciový index MSCI World odepsal v uplynulých dvanácti měsících téměř sedm a půl procenta, když neklidnou situaci na trzích tentokrát nezachránily ani americké akcie, které ztratily procent pět. Naopak v kladném teritoriu zakončil, zejména díky vysokému dividendovému výnosu domácí český akciový index a rekordmanem roku byly ruské akcie.

Existuje mnoho důvodů, které bychom mohli za takovým vývojem hledat, na druhé straně nemám dojem, že by se stalo něco nového, mimořádného, o čem by investiční veřejnost již dříve nevěděla. Prudké propady akcií se dostavily až v závěrečném kvartálu, který nebyl z hlediska nových faktorů nijak odlišný oproti zbytku roku. Nejasnosti kolem „brexitu“, obchodní válka mezi USA a Čínou, vysoké poměrové ukazatele svědčící o tom, že většina hlavních indexů je prostě drahá, to vše bylo známo i uprostřed léta, kdy ovšem ceny akcií prudce rostly. Z mého pohledu se pouze změnilo vnímání rizika. V konečném účtování se tedy dařilo indexům, které byly na vstupu do loňského roku skutečně levné. O tom, že je český a ruský akciový index mimořádně levný, jsme pravidelně v rámci výstupů ze zasedání investičního výboru informovali a naše úvahy se ukázaly jako oprávněné.

Přestože byl rok 2018 pro akciové trhy nepříjemným obdobím, nemyslím si, že by měl být letošní rok jeho ještě horším pokračováním. Měl-li bych si vsadit, pak bych věřil tomu, že rok 2019 bude ve svém finále rokem mírně pozitivním. Prudký propad, kterého jsme byli svědky zejména v prosinci, vytvořil na trzích příležitosti, které jsme již několik let neviděli. Ztratil-li index SP500 od svých nejvyšších hodnot dvacet procent, pak jednotlivé z mého pohledu vysoce kvalitní tituly se obchodují dokonce o padesát procent níže, a to je situace, která stojí za zamyšlení. Pro pozvolný vstup do trhů a tvorbu dlouhodobějšího investičního portfolia nebyla už několik let tak příhodná doba.

Dluhopisy

Jak je vidět z grafu, neúspěšného roku nezůstali uchráněni ani dluhopisoví investoři.

Upřímně řečeno, není se příliš čemu divit. Ceny prakticky všech kategorií dluhopisů již byly neúměrně vysoké a jejich pokles nemohl nikoho překvapit. Z tohoto pohledu si poměrně dobře vedly domácí vládní dluhopisy a i v této kategorii převládlo, zejména díky divokému závěrečnému kvartálu, bezpečí nad agresivitou.

Prudká změna ve vnímání rizika poslala dramaticky výše také atraktivitu korporátních dluhopisů a dluhopisů s vysokým výnosem. Zatímco na počátku roku 2018 byl rozdíl mezi jejich výnosem a výnosem bezpečných státních dluhopisů poblíže historicky nejnižších úrovní, na konci roku se situace diametrálně změnila (viz. Obrázek).

Jestli někomu dávalo smysl nakupovat drahé „korporáty a high yieldy“ na počátku loňského roku, pak by měl být jejich současnými cenami nadšený. Netvrdím, že nákupy těchto kategorií budou v roce 2019 jasným „winem“. Zahájení tvorby dlouhodobějšího portfolia mně ale smysl dává.

Komodity

Komoditní vesmír je pro investory asi tím nejrozmanitějším místem, a proto se zde při provádění ročních sumářů setkáváme s největšími rozdíly. Pohled na větší skupiny komodit je ovšem podobný, když obecným negativem pro vývoj v komoditním sektoru je posilující americký dolar.

I zde se setkáváme se zápornými výnosy na jejichž čele jsou takzvané měkké komodity, které reprezentuje cukr, káva, kakao, pomerančový koncentrát a bavlna. Hlavním problémem jsou pro tuto skupinu zejména vysoké zásoby stojící v pozadí již několikaletého poklesu cen cukru a kávy. Průmyslové kovy tlačily v průběhu uplynulého roku dolů obchodní třenice mezi Spojenými státy a Čínou a s nimi spojená dovozní cla. Stejný problém stlačil dolů také ceny zrnin, zejména sóji a kukuřice. Nadprodukce ropy a její vysoké zásoby znamenaly více než desetiprocentní ztrátu také pro energetický sektor.

Zařazení konkrétních komodit, snad s výjimkou drahých kovů, do portfolií běžných investorů je poměrně složitým problémem zejména díky nízké produktové nabídce. Jak může běžný investor investovat své prostředky do kávy a cukru skutečně netuším. Podílové fondy zde neexistují a ETF nemusí být díky současným regulacím pro všechny investory dostupné.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu