Mezinárodní den spotřebitelských práv připomíná: braňte svá práva!

Patnáctý březen je Mezinárodním dnem spotřebitelských práv. Připomeňme si, na co by měli lidé pamatovat nejen při nakupování, ale také třeba v restauraci nebo na dovolené, aby se o svá práva zbytečně nepřipravili. Rozhoduje rychlost, pečlivost a důslednost s jakou svůj nárok uplatní a zároveň opatrnost při vybírání toho, s kým obchod uzavřou.

Ideální je, pokud se spotřebitel nemusí svých práv domáhat, ale celý obchod nebo poskytnutí služby probíhá podle jeho představ. Aby se tak stalo, je zásadní, před pořízením jakéhokoliv produktu či služby pečlivě vybírat. Člověk by se neměl rozhodovat pod nátlakem, ve spěchu, stresu či bez dostatku informací. Ti, kdo budou propagovat neseriozní, nevýhodnou nabídku, budou vytvářet právě takové prostředí. Pokud člověk nepodlehne, poradí se s někým kompetentním a rozhodne se vybaven nezávislými informacemi, ušetří si mnoho pozdějších nepříjemností,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust a autor knihy „Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách”.

Zde jsou časté příklady, kdy spotřebitelé mohou svá práva efektivně využít:

 Nákupy na internetu.Většinu zboží zakoupeného přes internet či po telefonu (tedy „na dálku“) lze vrátit bez udání důvodu během 14 dnů od jeho převzetí. Zboží může být rozbalené (kromě například filmů či věcí v hygienických obalech), ale ne používané. Nezáleží na tom, zda si zboží vyzvedáváte osobně nebo je vám doručeno. Některé internetové obchody tuto zákonnou lhůtu prodlouží i na 30 dnů. V kamenných obchodech záleží na prodejci, zda nezávadné zboží vymění za jiné nebo vrátí peníze.

Reklamace i bez účtenky.K reklamaci nepotřebujete nutně účtenku, pokud ji nemáte k dispozici, koupi zboží u obchodníka můžete prokázat i výpisem z účtu či kreditní karty, záručním listem či staršími reklamačními protokoly. Pomoci může také svědecká výpověď, ale je to o poznání komplikovanější. Za reklamaci si nesmí obchodník účtovat žádné poplatky.

Třikrát a dost. Pokud obchodník uzná vadu zboží při reklamaci, ale závada se po opravě znovu projeví, po třetí uznané reklamaci máte právo požadovat vrácení peněz. Když nejde zboží opravit či vyměnit, obchodník vám také musí vrátit peníze.

Úvěr.Pokud dlužník zjistí, že jsou pro něj podmínky uzavřené úvěrové smlouvy nepřijatelné až po jejím podpisu, může bez uvedení důvodu písemně odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření. Nejpozději do 30 dnů ode dne odeslání odstoupení musí spotřebitel zaplatit jistinu – částku, na kterou si úvěr vzal plus úroky, na které by poskytovateli smlouvy vznikl nárok ode dne čerpání úvěru do splacení jistiny, kdyby ke zrušení smlouvy nedošlo. 

Špatný oběd.Pokud vám v restauraci donesou jídlo, které je evidentně špatně připravené, či dokonce zkažené, neprodleně na to upozorněte obsluhu. Abyste mohli jídlo reklamovat, musí fyzicky existovat. Oběd se vám tak bude vracet mnohem lépe ve chvíli, kdy sníte jedno sousto, než s poloprázdným talířem. Zákazník by měl brát zřetel na to, že pokud mu oběd pouze nechutná, ale objektivní vadu nemá, s reklamací pravděpodobně neuspěje. Jídlo můžeme zcela odmítnout a nezaplatit jen tehdy, pokud zjistíme, že bylo připravené ze zkažených surovin.

Řemeslníci.Pokud řemeslníci neodvedou práci podle představ zákazníka, bývá složité, ne-li nemožné, jejich práci reklamovat. Předejít se tomu dá podepsáním smlouvy o dílo, která jasně vymezí rozsah objednaných prací, požadované materiály, termín dokončení díla a podobně.

Ztráta radosti z dovolené. Inzerovala vám cestovní kancelář zajištění pokoje s výhledem na moře a místo toho koukáte na smetiště? Vybrali jste si s dítětem hotel s písečnou pláží a na místě jste zjistili, že je tam pláž pouze oblázková? Braňte se, neboť za nedostatky, které vám objektivně znepříjemnily dovolenou, můžete nárokovat slevu. Například za jednotvárnou stravu můžete požadovat slevu pět procent, za špinavou pláž deset až dvacet procent a za noční hluk až 40 procent. Vše musíte mít zdokumentováno a včas nahlášeno.

Pojištění.Pojistitel i pojistník mohou komerční pojištění vypovědět do dvou měsíců ode dne uzavření pojistné smlouvy bez udání důvodu. Lze uplatnit na životní pojištění, povinné ručení nebo třeba havarijní pojištění. Pojistník v takovém případě ale nemusí dostat zpátky peníze, které za pojištění již zaplatil. Dnem doručení výpovědi počíná běžet osmidenní výpovědní lhůta, jejímž uplynutím soukromé pojištění zaniká. Pokud vás překvapilo nízké plnění pojišťovny, můžete se obrátit na finančního arbitra (spory v životním pojištění) a Českou obchodní inspekci (spory z neživotního pojištění).

Zdraví. Máte podezření, že zanedbali doktoři lékařskou péči? Zanedbaná pooperační péče, která vede k další operaci a vleklým potížím, nebo špatně stanovená diagnóza, nejsou zvlášť výjimečné. Dnes se lze již účinně bránit. Chtějte kompletní záznamy o lékařské péči, máte na ni právo. Také si můžete nechat vypracovat nezávislý znalecký posudek soudním znalcem, který zhodnotí případné zanedbání odborné lékařské péče.

Zpětné nároky. Někdo vás poškodil a vy jste to neřešili, nebo jste se spokojili s nízkou částkou? Ani v takovém případě není nic ztraceno. Pokud se vám za poslední čtyři roky stal například úraz v práci, nebo například při autonehodě, máte ze zákona nárok na finanční odškodnění. Stejný nárok máte při zanedbání lékařské péče. Obdobně můžete také nárokovat nízké plnění pojišťovny, a to například z důvodu nezákonně uplatněné amortizace u povinného ručení, tedy odečtení korekce nákladů na nový materiál, který měl vést k údajnému zhodnocení vozidla.

Aby se spotřebitelé vyhnuli nepříjemnostem, je nutností pečlivé studium všech podepisovaných smluv, včetně jejich dodatků, kde se nejčastěji skrývají různé záludnosti a kličky. Přitom podle průzkumů desetina Čechů absolutně nečte například podmínky spotřebitelských úvěrů a třetina je „prolétne“ během pěti minut. Všichni zákazníci by měli trvat na vysvětlení nejasných pasáží smluv.

Neochota, neschopnost taková ustanovení vysvětlit či snaha je bagatelizovat, může být signálem nepoctivého jednání. V takové případě je nejlepší obrátit se na někoho jiného,“dodává Dušan Šídlo z Broker Trustu.