Máte životní pojištění, spoříte na penzi či splácíte hypotéku? Nezapomeňte na daňové odpočty

Těm, kteří si připravují sami daňové přiznání za rok 2018, zbývá na návštěvu finančního úřadu nebo odeslání tohoto dokumentu poštou posledních pár dní. Při počítání příjmů a výdajů nezapomeňte také na daňové odpočty. V případě finančních produktů na ně máte nárok, pokud si platíte životní pojištění, doplňkové penzijní spoření nebo splácíte hypotéku či úvěr ze stavebního spoření. Kolik peněz můžete ušetřit a za jakých podmínek?

Daň z příjmu fyzických osob je 15 procent. Výsledná daň se vypočítává ze základu daně, který získáte, když od vašich příjmů odečtete výdaje. Základ daně lze ale ještě snížit pomocí odpočtů. Každá tisícikoruna, kterou odečtete od základu daně, vám ušetří na daních ve výsledku 150 korun. Pokud budete odečty uplatňovat, musíte k přiznání přidat také příslušné dokumenty, které doloží, že na odečet máte nárok. Pokud vám tento výpis banka, spořitelna či pojišťovna nezaslala, urychleně si o něj zažádejte.

Penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření

Ten, kdo si spoří na důchod v rámci penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, si může od základu daně odečíst částku, kterou za rok naspoří nad 12 000 korun, maximální odečet je 24 000 korun.

Tohoto limitu jste dosáhli, pokud jste na účet loni vložili 36 000 korun. Počítají se ale jen vaše vlastní vklady, ne příspěvky zaměstnavatele. Ve výsledku můžete na dani ušetřit až 3600 korun,“ říká Jiří Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust.

Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření

Až 300 tisíc korun můžete odečíst od základu daně za loni zaplacené úroky z hypotéky či úvěru ze stavebního spoření. Pokud úvěr trval jen část roku, lze za každý měsíc jeho trvání odečíst od daňového základu až 25 tisíc korun. Je třeba zdůraznit, že odečet závisí skutečně jen na zaplacených úrocích, ne na celkovém součtu splátek, to je častá chyba. Přehled o zaplacených úrocích posílají banky a stavební spořitelny klientům zpravidla na začátku roku. Je zde také několik podmínek. Například pro uplatnění odpočtu musí být plátce daně účastník úvěrové smlouvy v roli dlužníka nebo spoludlužníka. Dále v případě účelu koupě nebo výstavby i vlastnit nebo spoluvlastnit úvěrem financovanou nemovitost.

Úvěrem financovaná nemovitost musí rovněž sloužit k vašemu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení osob vám blízkých. Chaty a chalupy, i když jsou trvale obydlené, tuto podmínku nesplňují. Stejně tak je to případ investičních bytů, které slouží k pronájmu, nebo nemovitostí určených k podnikání,“ dodává Jiří Kryl, hypoteční analytik společnosti Broker Trust.

Pokud budete odečítat od základu daně úroky z úvěru, který sloužil ke koupi pozemku, musíte na něm do čtyř let od podpisu úvěrové smlouvy „papírově“ zahájit stavbu nemovitost sloužící k bytovým účelům, jinak budete muset odečet zpětně dodanit.

Životní pojištění

Ušetřit můžete i díky soukromému životnímu pojištění. Od základu daně si odečtete až 24 000 korun ze svých plateb za celý rok, ve výsledku tedy ušetříte až 3600 korun.

Pokud má klient více životních pojistek, může platby sčítat, ale maximálně do výše 24 tisíc korun,“ říká Dušan Šídlo, pojistný analytik Broker Trustu.

I u životního pojištění se ale setkáme s podmínkami, za kterých lze odpočet uplatnit. Je to možné pouze u smluv, u kterých je výplata pojistného sjednána nejdříve po pěti letech od jejich uzavření a nejdříve v měsíci, kdy dosáhne pojištěný 60 let. Zároveň ze smlouvy nesmí být umožněn průběžný výběr peněz. Smlouva pro případ dožití s pojistnou dobou od pěti do 15 let musí mít pevně sjednanou pojistnou částku minimálně ve výši 40 tisíc korun, smlouvy sjednané nad 15 let pak minimálně 70 tisíc korun.